baladė gydytojams



Gražus ir sodrus, šviesus, bet liūdnas, nebanalus ir savotiškas pasakojimas. Stebino savo stilistiniais pasirinkimais, Etiopija, medicinos detalėmis.

Aplink mediciną vienaip ar kitaip sukasi visa knyga - kruopščiai, ilgai, su detalėmis aprašinėjamos operacijos, kaip tik gydytojas galėtų, labai grafiškas gimdymo epizodas knygos pradžioje, bene visi pagrindiniai veikėjai - medikai arba jais tampa knygos eigoje, labai daug meilės gydytojo profesijai ir pašaukimui.

Knyga gali būti sunkiai skaitoma, aš pradžioje kai po kokio šimto puslapių vis dar nebuvo pasibaigęs pagrindinių veikėjų gimimo procesas, nors ir su daug intarpų, buvau klaikiai susierzinusi, bet po to jau pasakojimas ėmė tekėti įprastesne vaga, nors vis tiek išliko labai lėtas. Šitos knygos tiesiog negalima skaityti greitai, turi slinkti knygos nurodytu tempu, mėgautis visais aprašymais, kartais atrodančiais visiškai iškritusiais iš konteksto. Pagaliau prisitaikius prie pasakojimo ritmo atsiskleidžia pasakojimas grožis.

Pasakojimas apie nemarias, universalias temas, bet papasakotas kažkaip kitaip. Istorijos posūkiai būdavo netikėti, išvados įdomios, o vaizdai egzotiški, ne vien paviršiuje, bet ir giliau. Jausti, kad autorius įdėjo labai daug savo patirties į šitą knygą.

Aš visada kritiškai žiūriu į pasakojimą trečiuoju asmeniu iš kažkokio veikėjo, kuris nedalyvavo didelėje dalyje įvykių (šiuo atveju iki jam gimstant) perspektyvos, ypač kai pasakojama apie kitų žmonių mintis, jausmus, intymias scenas. Neįtikino iki galo ir čia, nors ir bandoma paaiškinti iš kur ta informacija gauta.

Nuolat stebino šis pasakojimas, o tai man visada atrodo didelis pliusas. Labai paprasta, bet gana įmantriai papasakota istorija, kartais mano skoniui per daug stilistiškai užsižaidžianti, bet tikrai jaudinanti. 

0 Komentarai