kaltas ar ne?


Pirma pažintis su Jodi Picoult praėjo puikiai. ‘Devyniolika minučių’ puikiai suręsta, įdomiai pateikta, o knygos mintis – puikiai apgalvota. 

Kas pirmiausia labiausiai šioje knygoje pritraukė  -  reikalo išmanymas. Negaliu kalbėti apie Picoult kaip rašytoją apskritai, bet šioje knygoje ji buvo tikra specialistė, jautėsi, kaip gerai ji įsigilino į visas teisėsaugos subtilybes ir jomis meistriškai žaidė. Esu tikra, kad sunku nenusivairuoti į pievas, kalbant apie teisėsaugą, nes iš patirties labai gerai matyti, kad grožinės literatūros ar kino kūrėjai dažnai spjauna į elementarią logiką ir žaidžia ant klišių. O štai šiame romane viskas vaizduojama realiai, nepagražinant ir vietomis net verčia pagalvoti, kad tikrai rašo su teisėsauga susijęs žmogus, tačiau padėkoje labai aiškiai pasakyta, kad ji sunkiai dirbo besistengdama tokį įvaizdį sudaryti, ir tikrai ją už tai gerbiu. 

Kas liečia temą, ji itin aktuali ir puikiai atskleista. Į temą pažiūrėta visapusiškai – ir iš vaikų, ir iš suaugusiųjų, ir iš populiariųjų, ir iš nuskriaustųjų, ir iš neutralių perspektyvos. Kaip neseniai pati baigusi mokyklą, pasakojimą galiu pavadinti gana artimu realiai situacijai mokykloje. Žinoma, Amerikoje, tai, rodos, atsiskleidžia rimčiau, bet analogijų yra. Be visos patyčių ir situacijos mokykloje temos buvo ir kitų, šalutinių, tačiau ne mažiau svarbių skaitytojui ar pačiai istorijai. Viena tokių - tėvų ir jų santykių su vaikais sveikata. Tema tikrai įgrisusi, bet šį kartą į ją pažiūrėta moderniau ir realiau. 

Nemažai autorė kelia ir retorinių klausimų. Kaltas ar ne? Kas tai spręndžia? Kur yra ta riba?Knyga nepateikia aiškaus atsakymo, bet aiškiai sako, kad teisdami neįsigilinę galime padaryti labai daug žalos. Aš teisme visą laiką palaikiau Piterio advokato pusę. Žinoma, apie išteisinimą negali būti nė kalbos, bet tai, kaip visą istoriją pateikė prokuratūra ir kai kurie klausimai liudytojams tiesiog pykdė tuo, kaip žmonės nesuvokia paprasčiausių dalykų ir pasaulį mato tik juodai arba baltai.  

Puikus romanas, paskatinęs į norimų perskaityti sąrašą įtraukti ir kitas Jodi Picoult knygas ir privertęs rimtai susimąstyti.

0 Komentarai