odė miestui

Knyga pasakoja apie geriausias ir blogiausias miestų savybes, apie jų klestėjimą ir griūtį, labiausiai ji tinkama tiems, kurie kaip ir autorius, dega meile miestui ir jo istorijai, bet nepamaišys ir tiems vis paniurzgantiems, kad nieko gero tame mieste ir norintiems iš jo pabėgi. Autorius šioje knygoje pasakoja istoriją - apie garsius ir žinomus miestus ir tokius apie kuriuos galbūt išgirsite pirmą kartą, bet kartu jis pasakoja civilizacijų ir 6 tūkstantmečių žmonijos istoriją.

Knygos struktūra gana įdomi, nes kiekvienas skyrius centre pasirenka vieną, retais atvejais kelis miestus ir pasakoja tiek jo istoriją, tiek analizuoja kažkokį vieną miesto bruožą, labiausiai susijusį su tuo centriniu miestu, ima lyginti su kitais kitų laikotarpių miestais, dažnai moderniais pavyzdžiais, įterpia (dažniausiai pradeda) skyrių kažkokiais literatūriniais, dailės ar kino intarpais apie miestą ar savybę, dažnai meistriškai sujungdamas viską draugėn. Kartais nesibaigiantys paveikslų aprašymai ar filmų atpasakojimai vargino, bet daugeliu atveju knygą pagyvino.

Deja vargino kartojamasis ir visame kame, atrodo, kad kartais tas mėtymasis tarp miestų ir laikotarpių pakišdavo koją ir tekdavo po kokio vaizdingo nusukimo į šiandieną kartoti tai ką jau rašė prieš 5 puslapius, aišku ne tais pačiais žodžiais, bet transliuojant tas pačias mintis. Reiktų iš ‘Lapas’ monografijų man atrodo autoriui pasisemti idėjų, kaip tvarkingai konstruoti tokią struktūrą kur į vieną laikotarpį žvelgiama keliomis perspektyvomis. Nors pati šiaip visai mėgstu visus pirmiausias ir didžiausias, net mane vietomis tie lozungai ėmė erzinti, rodėsi, kad bent trys tie pirmi visur ir penki didžiausi.

Visgi nepaisant to galiausiai užgriuvusio nuovargio, nes knyga tikrai ne trumpa, galiu pasakyti, kad tikrai šį bei tą sužinojau, prisiminiau, kokia nereikšminga visgi ta mūsų vakarų civilizacija yra bendrame kontekste ir stengsiuosi į kai kuriuos miesto aspektus žiūrėti atlaidžiau.

0 Komentarai