kompiuterinių žaidimų pasaulyje



Neišvengiama šitą knygą vertinti per savo santykį su kompiuteriniais žaidimais. Jie čia - ir forma, ir turinys, ir filosofija. Neturėtų gąsdinti nieko su jais bendro neturinčių, bet įvertinti visus šios knygos subtilumus nežinant to konteksto - iš esmės neįmanoma. Aš toli gražu nesu geimerė, bet per pastaruosius keletą metų buvau kažkiek supažindinta su kompiuterinių žaidimų pasauliu, todėl nealpau nuo kiekvienos nuorodos į seną žaidimą, bet galėjau vertinti kaip meistriškai žaidimai čia įtraukti į knygą, kaip nuostabiai ją įrėmina ir nuspalvina daugelį potyrių kitomis spalvomis - jie it tikrų tikriausi knygos veikėjai.

Tačiau greta viso to yra ir žmogiška drama apie daugelį gražių ir skaudžių dalykų, pasitaikančių gyvenime. Ji ne banali, labai jautri ir itin gražiai papasakota, o ją suprasti ir išjausti galima ir nežinant visų konteksto subtilybių, taip pat kaip gydytojų ar teisininkų dramas. Daug temų čia galima surasti - ir neužknisantį feminizmą, ir neapykantos nusikaltimus, ir negalios sunkumus - ir visa tai tobulai dera tarpusavyje, neatrodo sudėta vienon vieton per prievartą, nenatūraliai.

Kai kurie įdomesnės formos fragmentai iš pradžių kiek sutrikdė, bet galiausiai nusprendžiau, kad knygai tiko. Lietuviškas knygos leidimas labai gražus ir malonus, vertimas įsivaizduoju buvo tikrai sudėtingas, nes daug kompiuterinių sąvokų ir slengo, kurie ne visada verčiasi, todėl nors ir ne visada pati sutikau su vertimo versija, priekaištauti sunku.

0 Komentarai