menas žudo


Nevyniosiu žodžių į vatą ‘Ramus gyvenimas’ pasirodė labai nenusisekęs atsitiktinis detektyvo nugriebimas bibliotekoje. Labai retai pasitaiko, kad užlipu ant detektyvo ar trilerio, kuris varytų žiovulį ir būtų toks nuobodus. 

Ant viršelio žadama kraupi žmogžudystė, tai persiprašau bet nežinau net kur Šita turėjo būt. Gal čia aš sugadinta šių laikų trilerių su tikrai žiauriais išdarkymais, bet man sunku paprasčiausią staigų šūvį strėle tiesiai į širdį senyvai moteriškei vadinti kraupiu, ypač kai pusę knygos tai net nėra laikoma žmogžudyste. Kas tuomet yra ne kraupi žmogžudystė?! Tiesa, ne knygos kaltė kad leidykla pasirinko tokią nesąmonė užštampuot (o kur dar sniegas ant viršelio nors knygoje pabrėžiamas ruduo) bet tiesiog negalėjau nepasipiktinti. 

Knyga skaitosi prastai. Kalba, galimai ir dėl vertimo, atrodė klampi, mintį sekti buvo sunku. Keistai komponuotas ir tekstas, kai viduryje kokio dialogo staiga pasakotojas ima pasakoti, kas nutiko dieną prieš ar ryte, tuomet grįžtama atgal. Būta ir labai staigių, net be papildomo Enter tekste (galimai ir lietuviško leidimo kaltė) perėjimų nuo vieno epizodo prie kito, kuriame veikia visai kiti veikėjai visai kitoje lokacijoje. 

Ne mažiau staigių ir nesuvokiamų būta ir siužeto vingių, kur pagrindinis tyrėjas pradeda ką nors tirti be jokios priežasties, jokios minties ir jokios logikos. Viena neįtikėtinai durna tyrėja praktikantė ir jos vaikiškos mintys įterptos dėl nepaaiškinamų priežasčių, toks jausmas vien tam kad trukdytų kitiems dirbti, vilkintų laiką ir būtų galima įterpti dar porą į neviltį varančių beprasmių dialogų. Labai neprofesionaliai išvis atrodo tyrėjai šitoje knygoje. Kas palieka galimus įtariamuosius be jokios priežiūros restauruoti piešinių, kurie turėtų būti motyvu ir įkalčiu bei padėti išaiškinti žmogžudystę. Apskritai visas tyrimas chaotiškas ir apie nieką, nekalbant jau apie absoliučiai pritemptą nesąmoningą motyvą, kas visą knygą padarė kažkokiu nelogišku kratiniu. 

O galiausiai tai mane pribaigė menas. Apskritai vengiu knygų, kuriuose menas kokį didelį vaidmenį vaidina, tai ant šitos būčiau norėjusi didžiulio perspėjimo. Šitame mažame kaimelyje yra mažiausiai trys dailininkai ir poetė, kurios eilėraščiai deklamuojami kas dešimt puslapių, o dėl paveikslų ten žudoma. 


0 Komentarai