neįprastas detektyvinis trileris

 

John Katzenbach ‘Analitikas’ neabejotinai vienas originalesnių detektyvinių trilerių. Vietoje nusikaltimo tyrimo sekamas psichoanalitikas, kuriam kažkas keršija sugriaudamas gyvenimą ir įtraukdamas į žaidimą, kuriame per 15 dienų jis turi arba išsiaiškinti kankintojo tapatybę arba nusižudyti. Beveik nėra čia apklausų, liudininkų, bet tyrimas vyksta, daug knaisiojamasi po dviejų dešimtmečių praeitį. 

Knyga ilga ir bent jau mano dėmesį jai, deja, pavyko išlaikyti ne visada. Knygoje daug visokiausių aprašymų ir mintijimų. Kartais atrodė, kad visko per daug, kad daug kas knygoje egzistuoja tiesiog vietai užimti. Visokie po slapyvardžiais pasislėpę itin ekscentriški veikėjai, išlendantys vien tam, kad įveltų pagrindinį veikėją į beprasmes ekstravagantiškas diskusijas. Mane spėju būtų labiau paveikęs paprastesnis variantas, kur tas žmogelis bando savo jėgomis išspręsti galvosūkį, be visokių padėjėjų, trukdytojų ir kitokių atributų. Kartais tas bandymas sukurti galvosūkius toks gana net į absurdiškumus lenda, kai žinutė perduodama koduotai, reikia ten visokius rebusus su jais spręsti, o koks tikslas tokių aplinkkelių neaišku. 
 
Itin sunku kažką kalbėti apie šią knygą neatskleidžiant pusės siužeto. Man patiko fabula ir toks gana sodrus pasakojimas, tik man kažkaip norėjosi jo šiek tiek mažiau. 

0 Komentarai