svarbu, kad kažką tyrė

 

Tai ir pasikabinau aš ant to ‘Turbūt geriausias detektyvas, kurį perskaitysite šiais metais’. Nu geras marketingas, nieko ir nepasakysi. Aš tokiam vertinimui net iš tolo pamojuoti negalėčiau, bet nors minusų buvo nors vežimu vežk, galutiniam rezultate patiko kažkaip labiau nei daugelis panašaus tipo trilerių. 

Panašumų kiekis gana absurdiškas. Pagrindinis tyrėjas - genialus detektyvas, mėgstantis eiti į konfliktus, visų išskyrus kelis artimiausius nemėgstamas, dažnai tiriantis ne visai standartiniais būdais, o dėl jų nušalintas bylas tiriantis atostogų rėžimu. Kažkur girdėta? Turbūt ir ne kartą, bet man tai čia buvo grynų gryniausias Nesbo Hūlė tik mažiau simpatiškas ir ne alkoholikas. 

Kita pagrindinė veikėja nuo socialių įgūdžių visiškai neturinčios keistuolės moksliukės, kuri priversta vykti į policijos komandiruotę sugalvoja, kad jai reikia palapinės, per naktį tampa tokia vis dar  keistoka, bet labiau mielai keista, mergina, kuri sugeba iš kūno kalbos suprasti, kad kažkas negerai. Nesuprantu, kam reikia pristatyti veikėją kaip tokį ribinį ir tada padaryti su juo 180 laipsnių posūkį. 

Apskritai skaityti buvo itin sunku, nuo pat pradžių buvau įmesta į paslaptingą kontekstą, kur minimas kažkoks dramatiškas praeities įvykis, dėl kurio pagrindinis tyrėjas buvo nušalintas, o sudėtinga skirtingų policijos institucijų sistema nuo pirmų paminėjimų pateikiama akronimais. Tekstas matomai ir pats klampus, o nesuprantamai kartais išversti sakiniai visai nepadeda jo sklandžiai perskaityti. Daug ilgo, pašalinio aprašinėjimo apie tai, kur kas atsisėdo, ką apsirengė ir ką konkrečiai valgo. 

Tyrimas bandė būti tokiu metodišku kaip man labai patinka, kur viskas pamažu, nuodugniai narpliojama, kur ilgai atrodo kad tiesiog tuščias laiko švaistymas bet jauti kad jau tuoj tuoj kažkas paaiškės. Tai vien dėl to matyt man visai patiko šis detektyvas. Gaila, kad visgi buvo viskas kažkiek pritempta, o ir pats metodiškumas kartais rodėsi labiau paviršinis. Pavyzdžiui prireikus peržiūrėti visus automobilius, kurie buvo nužudymo vietose, ir surasti žudiko, pirmiausia stebuklinga programa atrinko kelis šimtus labiausiai įtartinų transporto priemonių - pagal ką jie įtartini aišku nėra, nes tarp jų yra ir greitoji, ir policija, ir motociklai, kuriais aukos ir kanistro joms deginti neatsiveži, o tuomet yra kelias pastraipas aprašinėjama kaip tyrėjas trumpina tą sąrašo pagal tokius kriterijus, kai jie visi didelių nuotraukų pavidalu jau atspausdinti ant popieriaus. Aš suprantu norą parodyti minties kelią, bet tuomet gal reikia jį rodyti nuo pradžios, tiesiog vardinant filtrus, kuriuos galima būtų tai programai paduoti? Tokių pseudointelektualių momentų buvo ir daugiau, bet negaliu sakyti, kad visi narpliojimai buvo tokie paviršutiniški. 

Bendrai pati istorija visgi buvo atmosferiška ir gana įdomi kai jau įtraukė ir sugebėjau prasiirti pro klampias pelkes pradžioje. Nors turėjo daug panašumų su jau įgrisusiais detektyvais, neturėjo mane labiausiai erzinančių - penkių pabaigų, dirbtinio skaitytojo vedžiojimo už nosies, užtat turėjo tyrimą - kartais šlubuojanti, tiesa, bet bent jau egzistuojantį, o man daugiau nelabai ko ir reikia. 

0 Komentarai