indiška uždaryto kambario mįslė

 

‘Mirtis rytuose’ tai dvi, rodos, atskiros detektyvinės istorijos - viena 1905 Londono skurdžių kvartale, kita 1922-ais gilioje Indijos provincijoje, kur nė elektros nėra. Ir abi jos pateikia po klasikinės uždaryto kambario mįslės variantą. 

Indijos egzotiškos šį kartą mažiau - iš įdomesnių momentų telieka hinduistai vienuoliai gydantys nuo priklausomybių. Politiniai momentai taip pat nustumti į galą, jų vietą šį kartą užima antisemitizmas ir kitokia netolerancija imigrantams Britanijoje. Žodžiu to išskirtumo šį kartą man kažkiek pritrūko. 

Abi detektyvinės istorijos ir vėl paprastos, logiškos, nuoseklios. Viena jau svyravo ant tos perdėm mandro nusikaltimo ribos, bet sugebėjo likti šiapus. Įdomus ir jos narpliojimo būdas - priminė labai Agatos Kristi taip mėgstamus siužetus, kur viskas išsiaiškinama tiesiog ilgai kalbantis su uždara grupe žmonių, buvusių nusikaltimo vietoje jo metu. Man pasirodė, kad kiek per sudėtinga buvo skaitytojui užuominas pokalbyje susirasti pačiam, nors šiaip ar taip, nusikaltimas gana nuspėjamas.

Tokia kiek iškritusi iš visos serijos pasirodė ši knyga - beveik jokių žinomų veikėjų, jokių išskirtinių serijos bruožų, toks atrodo pabėgimas nuo kasdienybės. 


0 Komentarai