žmogžudystės ir seksas

 

Nesbo prisiekusi gerbėja toli gražu nesu, būta ir pakilimų ir skaudžių kryčių mūsų santykiuose, baigėsi vienoje didesnių duobių ir tikėjausi kad bent jau Hūlė iš jos nebeišlips. Visgi su Nesbo jau buvau susigyvenusi ir man visai patikdavo grįžti prie to pažįstamo, jau beveik savo stiliaus, todėl pradėjusi ‘Karalystę’ apsidžiaugiau, nes atrodė, kad Nesbo surado naują kryptį savo kūryboje, savitą bet visgi naują. Pirmieji keli skyriai buvo šmaikštūs, kandūs, įžvalgūs, o kartu atmosferiški. Gaila, kad neilgam. 

Mažo, atšiauraus, atsiskyrusio Norvegijos kaimelio fone besipinančios senos paslaptys ir naujos intrigos mane traukia. Ant tokių kabliukų užkimbu ir užkibsiu visada, o tuomet jie pasipusto padus. Popieriuje tie dalykai egizistuoja ir tikiu kad autorius apie Norvegijos kalnų kaimelio gyvenimą šį tą išmano, nes atmosfera patikėjau, ji buvo puiki. 

Bet pasakojimas nuobodumo kaip reta, o taip reikia sugebėti papasakoti istoriją, kurioje žmogžudystės liejasi pro kraštus bene iki absurdo ribos. Viskas ilgai ir nuobodžiai čia aptarinėjama - bandoma įpinti į siužetą verslo, kaimo politinių klausimų, filosofinių diskusijų apie moralę. Taip lyg bandoma sukurti visapusiško vaizdavimo iliuziją, bet ji subliūkšta kai penkių puslapių diskusija niekur neatveda ir neturi kokių rimtesnių vėlesnių sąsajų su siužetu ar veikėjais. Gal ten ir būta kokių moralų toje knygoje, bet aš galimai atbukau nuo paties siužeto, nes pradžioje buvęs tikrai daug žadantis pamažu tapo farsu, kuriame darėsi perdėm sunku įžvelgti kokių nors blaivių minčių. Knyga yra mažiausiai dvigubai per ilga. Todėl tiek jos įspūdis išblunka, tiek tenka perdirbti siužetines linijas ir apsimesti, kad taip čia sumanyta. 

O galiausiai tai čia viskas paskęsta seksualiniuose momentuose. Viskas tame kaime sukasi apie seksą - tiek įprastą, tiek šiaip kažkiek socialiai amoralų, tiek stačiai nusikalstamą. Ir kai niekas jų neatsveria nebesupranti ar čia grožinį trilerį skaitai ar patekai į kažkieno fantazijas. Kažkiek gal davatkiškai skamba ir kai kurie momentai iš tiesų buvo kertiniai siužeto akmenys, bet visas jų svoris dingo kartu su saiku. 

0 Komentarai