tarp bevardžių kvaišų

 

Labai geras pavyzdys kiek daug knygai duoda patrauklus viršelis. Aš pabuvau tuštutė ir užkibau grynai vien dėl viršelio ir net nusprendžiau paignoruoti prastus komentarus, kuo labai pasigailėjau, nes nuo ‘Skambink tetoms’ man net galvą porą kartų įsiskaudėjo. 

Stumtis per knygą tiesiog sunku. Ji sukasi apie keturias kines-indonezietes seseris ir vienos jų dukrą ir tik pastaroji turi vardą. Visos kitos vadinasi Vyriausioji teta, Antroji teta, Ma ir Ketvirtoji teta. Dievai kaip sunku skaityti tekstą, kuriame jos tiesiog viena su kita beprasmiškai ginčijasi, kai jos įvardijamos tokiais grandioziniais konstruktais. Jos neturi jokių asmenybių ir yra tiesiog kvaišos, kurių nesąmones bandant atsikratyti lavono tiesiog ramiu veidu skaityti tiesiog neįmanoma. Nuo nuolatinės pasibaisėjimo minos ir įsiskausta galvą. Sunku įvertinti kiek jų kvailumo man tik atrodo kvaila, nes nesuprantu jų kultūros, bet tikrai nemažas kiekis yra tiesiog bukumas niekaip nesusijęs su kinų ypatumais. 

O blogiausia, kad visos tos jų nesąmonės tiesiog nėra juokingos. Daugumą laiko autorė tikisi, kad juokinga bus tiesiog lavono atsikratymo istorija, bet ji tik erzina o ir yra moraliai daug klampesnė nei galima pamanyti iš aprašymo. Kuo daugiau galvoji, tuo visa lavono istorija darosi nelogiškesnė, beprasmiškesnė ir nejuokingesnė. O viską vainikuoja meilė seilė, kurioje nėra nei lašo traukos ar šarmo. Vargu ar patys veikėjai žino, kodėl yra įsimylėję. Atsiprašau, mergina gal ir žino - jis labai, pabrėžiu labai, gražus. 

Spaudžiu dešinę vertėjai, kuri išspaudė viską, kas įmanoma, versdama šitą tiesiog neverčiamą knygą. Ją tiesiog reikia skaityti angliškai, gal ir nusijuokti būtų pavykę daugiau nei kartą, nes dalis humoro šitoje knygoje ir kyla iš to, kad tetos sunkiai kalba angliškai, o visus nesusikalbėjimo niuansus išversti gerai tiesiog nėra įmanoma. 

Užkibau, žodžiu, už gražaus viršelio, kuris deja pasirodė galiausiai ne toks ir tinkamas tai knygai, tai net ir dėl to kažkaip teko nusivilti. Buvo vienas geras dalykas šitoje knygoje - trumpas indonezietiškų vestuvių papročių aprašymas, kuris buvo tikrai įdomus ir visai naudingas, tikiuosi, kad bent jis buvo tikslus, bet be šito su knyga neradau jokių bendrų taškų ir tiesą sakant sunkiai įsivaizduoju tą Netflixo filmą. 


0 Komentarai