raudonų plaukų magija


‘Dingusi duktė’ (kurios originalus pavadinimas daug geresnis nei verstinis, nors galbūt ir labiau tinkantis melodramiškam knygos turiniui apibūdinti) vienas tų kūrinių, kurie akivaizdžiai nei šedevrai, akis tiesiog bado neįtikėtinas siužetas, bet atsitraukti vis tiek negali. 

Knyga vis keitė savo formą ir spalvas – prasidėjo nuo neaiškaus dviejų žmonių pokalbio apie vaikus ir baimes, o tuomet staiga ėmė gvildenti šešiolikmetės meilių seilių peripetijas. Toliau viskas tik linksmėjo. (Šioje pastraipoje aiškinu tą linksmumą, todėl atpasakosiu puse knygos siužeto, nors ne kažin kokia iš to paslaptis, nes tiek ‘Almos litteros’, tiek originalo aprašymas goodreadsuose atskleidžia detales iš vidurio knygos, kurias įjungus smegenis bent jau silpnu rėžimu greitai sujungi į vieną ir jau trečiame skyriuje žinai, kas bus toliau. Visgi norint būti ramiems, toliau geriau šios dalies neskaityti nenorint susispoilinti.) Staiga vaikinukas ima pasakoti apie savo mirties bausme nuteistą seserį, kuri neva nužudė savo prievartautoją ir kurios mirties bausmę jis stengiasi sušvelninti. Tuomet prasideda kriminalinė pagrobimo istorija. Nes yra labai logiška pagrobti gubernatoriaus, kuris bausmę gali atšaukti, žmoną. Būtina staiga vidury nakties paskambinti tai šešiolikmetei merginai ir paprašyti pasaugoti tą pagrobtą moterį. Pagrobimo metu paaiškėja, kad moteris po poros savaičių turi gimdyti. Ar dar reikia ką besakyti? Na gal verta paminėti tą blaivaus proto viršūnę, kai žmonėms atrodo savaime kad be motinos likusią mergaitę ta šešiolikmetė turi pati užauginti. Net minties negali būti apie gyvybės langelį, neee, baikit, ir kas gi šitaip elgiasi?!

O tuomet knyga staiga tampa blankesne, skurdžiau parašyta ir mažiau įtikinama Jodi Picoult kūrybos kopija su sąžinės priekaištais, sunkiais pasirinkimais, kriminaliniais, medicininiais ir psichologiniais niuansais ir vaikų problemomis. Net nelabai ką knygai duodantys mirusios mamos laiškai čia yra vietoj receptų. Nesuklyski, Jodi Picoult aš mėgstu, bet na čia buvo kažkoks pasityčiojimas.

0 Komentarai