god save the queen


Štai ir antra istorinio kriminalo dalis su itin įdomiomis asmenybėmis priešakyje, kurių ryškiausia itin originalus ir savu laiku labai šiuolaikiškas Tomas de Kvinsis su savo kelių tikrovių psichoanalitinėmis teorijomis ir jo dukra, Viktorijos laikų Anglijoje mūvinti kelnes. Su tokiais veikėjais pažindintis su Scotland Jardo pradžia bet kokiu atveju baisiai smagu. 

Palyginus su pirma dalimi, šita tikriausiai pasirodė šiek tiek stipresnė. Jeigu pirmoje dalyje, visa informacija buvo sukišta vieno žmogaus smegenyse ir nebuvo jokių galimybių viską spėlioti pačiam, tai šį kartą buvo daugiau atvejų, kai detektyvai darydavo prielaidas, kurios pasitvirtindavo ir leido skaitytojui spėlioti. Tiesa ir atspėti sekėsi daug lengviau ir šiek tiek nusivyliau tokiomis akivaizdžiomis užuominomis. Nesu tikra, ar autorius labai gerai moka sukti galvosūkius – jie arba per akivaizdūs arba per daug giliai susukti, kad būtų galima mėgautis pačiomis paieškomis. 

Užtat ką autorius sugeba, tai suderinti kriminalą su Viktorijos laikų Anglija. Visada smagu ten rasti  šiek tiek istorijos pamokų ir tikrų faktų, įdomių istorinių detalių, sukurtą nuostabią atmosfera su Londono rūkais pirmoje dalyje ir pūgomis antroje. Kur dar jis puikiai tvarkosi – veikėjų portretuose, tiek paties de Kvinsio, tiek jo dukros, tiek detektyvų, politikos veikėjų ar nusikaltėlių – jie įdomūs ir dinamiški. Galbūt šiek tiek šabloniški, bet ne per labiausiai. Tiesa, su karalienės Viktorijos portretu, kuri šį kartą aktyviai dalyvavo veiksme, neįtikino. Matomai, per didelis iššūkis buvo pavaizduoti ją tikrą, o ne paveiksliuką. 

Įdomus ala kostiuminis detektyvas, kuris sukelia visą spektrą emocijų ir įtraukia kaip reikalas. Kažin ką žada pasiūlyti trečioji, tikriausiai trilogijos, dalis.

0 Komentarai