indėnų berniuko nuotykiai


Šią knygą laaabai seniai gavau dovanų iš tėčio neskaitadieniams po Hario Poterio gydyti, nes pačiam ši serija paauglystėje paliko didelį įspūdį. Na tai, pamenu, skeptiškai, bet ėmiausi šios knygos ir galiausiai visa galva pasinėriau į šią seriją ir indėnų nuotykius. Bet per tiek laiko tiek siužetas, tiek įspūdžiai išdilo iš atminties ir nusprendžiau atgaivinti juos ir indėnų gyvenimo detales. 

Pirmoji knygos dalis apie vienuolikos metų labai šaunų vado sunų Harką ir jo nuotykius yra tartum skirta jaunesnei auditorijai. Autorė tarsi susitapatina su pagrindiniu veikėju ir, nors pasakojimas ir vyksta trečiuoju asmeniu, rašo paprasta kalba, minties kelią pateikia labai preciziškai, aiškiai brėždama linijas ir dėdama akcentus. 

Romane daug vienos indėnų genčių – dakotų – papročių ir gyvenimo detalių. Kartais net išlenda enciklopedinis kalbėjimas, turint omenyje kad autorė istorikė, šiuose romanuose sudėjusi daug tyrimo medžiagos, bet kartu su tuo vaikišku/paauglišku kalbėjimu tai kažkaip ten dera. Vaizdingumo  tiems aprašymams irgi netrūksta. Skaityti apie tą naivią indėnų realybę ir kaip ji susiduria su sudėtinga baltųjų realybe – žiauriai įdomu. 

Bendrai tai klasikinis nuotykių romanas, galbūt kiek vaikiškas savo stiliumi, bet tikrai ne vaikiškas aprašomomis situacijomis, kuriama įtampa ir narpliojamomis problemomis. Apskritai tai sunku man rašyti apie pirmąją knygos dalį atskirai ir nuodugnesnį aprašymą turbūt iškepsiu, kai baigsiu visą seriją antrą kartą. 

0 Komentarai