mirštantis miestas

Remarko knygas stengiuosi šiek tiek pataupyti, seniau skaitytas po truputį skaitau antrą kartą, bet vis tiek jau sąrašą įpusėjau ir liūdžiu, nes kiekviena Remarko knyga – atskiras šedevras, kaskart kuo nors nustebinantis, ir kartu gerai žinoma, niekada nenuvilianti konstanta.

„Laikas gyventi ir laikas mirti“ – septinta mano skaitoma Remarko knyga ir pirma kurią skaitau apie antro pasaulinio karo kareivio potyrius fronte. Keista buvo pradžioje rasti kareivio mintis, kurios dar nėra pilnai suformavusios antimilitarizmo. Pradžioje Ernstas – pasimetęs. Jis mato, kad valdžios pažadai neturi nieko bendro su realybe ir pradeda pamažu suvokti didžiąją apgavystę, bet dar iki galo nesuvokia karo beprasmybės ir žiaurumo. Šiai ar taip, galiausiai vis tiek atsiduriame įprastoje Remarko knygų veiksmo vietoje – vokiečių kasdienybėje. Tik ši vėlgi nauja – vokiečiai jau pralaimi karą, miestai bombarduojami ir žmonės lieka be namų. Labai simboliškai visos knygos metu atstogaujančio kareivio gimtasis miestelis pamažu miršta – sugriaunamas vienas namas, kitas, žūva žmonės, pusė miestelio nebeturi kur apsistoti, lieka palapinės ir mainai vakarienei. O greta viso to – ta sunki kova mintyse tarp „mes šito nenusipelnėme“ ir „bet nenusipelnė ir jie“. Kiekvieną kartą skaitydama Remarko knygas dar kartą aplanko graudus suvokimas – kiek daug besmegenių šioj žemėj. 

Tiesa, man pritrūko šį kartą Remarko knygas pagyvinančių epizodinių istorijų – užuomazgų lyg ir buvo, bet bendrai paėmus šį kartą koncentruosi į karo pasekmes bendruomenei, ne atskiriems individams. Labai miela ir nors liūdna, bet kartu labai šviesi, jaunatviška ir žaisminga šį kartą buvo pagrindinė istorija – man labai patiko mergina – nors kartą Remarko moteris paprasta ir žemiška, ne kokia nors nušokusi nuo proto ar šiaip ekscentrikė. 

Šis Remarko romanas – labai paprasta istorija su ne tokiu paprastu, bet labai aiškiu moralu. Man šio bei to pritrūko, bet vis tiek kaip visada su Remarku – geras laikas garantuotas. Kiek tik geras, aišku, gali būti laikas su karo vaizdais. 

0 Komentarai