erotikai ne



Žinodama, kad “K. Meilės menas” Kinijoje buvo uždrausta, tikėjausi kažko skandalingo, skoningai erotiško, o dėmesio centre - prikaustančios, dramatiškos meilės istorijos rytų ir karo nuojautos fone, o gavau greitai pamirštamą, blankų romaną, su ne visai skoninga ir tikrai nejaudinančia erotika. O kas dėl meilės, tai be jos čia daugiau nieko ir nebuvo.

Autorė pati savo įžangoje sukuria tokią lengvai dramatišką atmosferą, minėdama visokius ryšius su tikrais žymiais žmonėmis, lyg jos būtų pasaulį pakeitusios istorijos asmenybės, pasakodama, kaip jai šovė išganinga mintis parašyti šį romaną ir remiantis visokiais istoriniais šaltiniais aprašyti tikrą gaivališkos meilės istoriją. Nesu tikra, ar ta įžanga nepadarė meškos paslaugos, nes nieko ypatingo aš  neradau nei Lin, nei Džiulijane, nei kurio jų gyvenime ar romane. Labai eilinė nesantuokinių santykių istorija su tokiomis pusėtinomis sekso scenomis. 

O tai, kad jos geriausiu atveju pusėtinos, yra išskirtinai liūdna, kai vienas knygos objektų yra daostinis meilės menas, pabrėžiantis sekso neįtikėtiną naudą sveikatai ir ilgaamžiškumui, abiejų lyčių patiriamą malonumą, kulminacijos atidėjimą ir šiaip visokį meistriškumą, kurio ekspertė yra Lin. Pačios sekso scenos buvo suskubintos, visiškai nejaudinančios, apie tą meilės meną irgi metė vieną kitą faktą, bet bendrai aš įspūdžio apie tai kažkokio konkretesnio nesusidariau, ypač kai dauguma dalykų net ne vaizdiškai buvo papasakota, bet grynai pokalbio metu išpilta kaip žirniai, kas išvis nedarė įspūdžio. 

Apskritai tos kinų kultūros knygoje ne itin daug, tikrai nežinau ar gera mintis buvo viską pasakoti iš vakariečio vyro perspektyvos. Tai leido per atstumą pasižiūrėti į daoizmo erotiškąją pusę, bet neleido į nieką iki galo įsijausti. Kas dėl karo ir revoliucijos vaizdų, tai nežinau, kam tai epizodiniai, visiškai iš konteksto iškritę žiaurumo epizodai buvo reikalingi, nes vis tiek nei karo, nei kažkokio rimtesnio politinio konflikto nebuvo pavaizduota, o tie studentų protestai prieš nusileidimą japonams tai vargu ar turėjo kažkokio svorio, kai niekur jais nebuvo nuvesta. 

Tai reziumuojant, man šis romanas pasirodė grynai apie nieką - erotinis romanas be geros erotikos, dramatiška meilės istorija be dramos ir meilės, nepavyko nei bandymas supažindinti su realiai žmonėmis ar jų istorijomis, nei atskleisti kinų meilės meną, nei pateikti politinį/moralinį komentarą fašizmo/komunizmo/karo temomis, o viso to akivaizdžiai norėta. 

0 Komentarai