bondas kaune


Tik perskaičiusi ‘Apelsinų kontrabandą’ apžvalgoje pazirziau, kad norisi grožinio kūrinio apie tarpukario Lietuvą su trupučiu kaimo, ir supratau, kad kaip tik neseniai buvo išleista tokia knyga - Antano Šileikos ‘Laikinai jūsų’. Šnipų trileriukas gal ir ne visai tai, ką turėjau omenyje, bet visgi smagus skaitinys apie Lietuvą ir jos gyvenimo tarpsnį, apie kurį tikrai reikia daugiau kalbėti. 

Knyga pasakoja apie dar besikuriančią Lietuvos valstybę, kurioje mažai kas nusistovėję, romano pradžioje ir lito dar nėra. Knygos centre - vis dar provincialus ir aptriušęs Kaunas, bet pagrindinis knygos veikėjas - lietuvis buvęs rusų karininkas, kuriam pavesta vadovauti kontržvalgybai - aplanko ir gimines kaime, o galiausiai įsisuka ir į Klaipėdos sukilimą. Pastarojo įtraukimu į fabulą labai džiaugiuosi, Autorius sako, kad daugelis knygos įvykių tikri, tik gali būti pakreipti kaip nors kitaip pasakojimo reikmėms, tai aš juo patikėsiu, nors kažkaip tos tarpukario dvasios aš nepajutau taip iki galo. 

Pagrindinė pasakojimo ašis - visos operacijos ir šnipinėjimai - įtampos kupini, įdomūs ir įtraukiantys. Kam reikėjo ten meilės daugiakampių, tai šito aš nesuprantu. Romane ir taip daug dialogų, kuriais pilstoma iš tuščio į kiaurą, bet kai tai dar pasisuka apie meilę, tai mirtinai išerzina visi ‘myliu tave’, ‘tu nepasakei, kad myli mane’, ‘juk žinai, kad myliu tave’. Stiprių moterų aš irgi ten neradau. Ar vyro apgaudinėjimas moterį staiga padaro ‘stipria’?

Bet kokiu atveju, panašu, kad autorius ir siekė parašyti tokį lengvą pramoginį romaną, kuriame asmeniniai santykiai po lygiai dėmesio gauna su politiniais pagrindinės temos dalykais, ypač kai ir ‘Džeimsu Bondu’ kažkiek remtasi, tai tas nubanalintas meilės romanas kaip ir įsipaišo. Džiaugiuosi, kad apie tą tarpukario Lietuvą gaus paskaityti ir originalo skaitytojai. Nors ir aptriušusi ji ten pusę laiko, vis tiek nuostabi!

0 Komentarai