žiaurumas pro kraštus


Praėjo jau daug laiko nuo tada, kai skaičiau pirmąją Q serijos knygą apie beviltiškų bylų skyrių, ji paliko neblogą įspūdį, žadėjau imtis kitų, bet tai kažkaip užtruko. ‘Fazanų žudikai’, beje labai puikiu pavadinimu, tikrai geresniu už angliškąjį, man pasirodė šiek tiek beprasmis kaip detektyvas, bet labai žiaurus ir įtemptas trileris. 

‘Moteris narve’ buvo tikrų tikriausias detektyvas - po daugelio metų labai metodiškai tiriama pagrobimo byla. Kažko tokio tikėjausi ir iš antrosios knygos, bet nusikaltėliai čia praktiškai aiškūs nuo pirmo puslapio, nuo pat pradžių įterpiama ir jų istorijos dalis. Tokioje aplinkoje man Q skyriaus darbas pasirodė nelabai reikalingas, juo labiau, kad savotiško teisingumo jau ieškojo ir kita suinteresuota šalis. Nebuvo daug vietų, kai kažkas stipriai paaiškėja ar atrandamas siūlo galas, daugiau radau bereikšmių apklausų, nes ko belstis į Madridą, kad tris klausimui žmogui užduot, kai šiaip jau viskas kaip ir aišku, tai visiška mistika.

Visgi knyga nėra nusivylimas, nes jis sužiba kaip trileris. Romane kalbama apie šešis psichopatus,nuo mokyklos laikų savo malonumui daužančius ir žudančius žmones, tai vien tas žiaurumas ir tamsumas suteikia knygiai tam tikrą atspalvį, nors šiaip atrodo kad ir siekta juo labai šokiruoti, kas galbūt ne iki galo man pagrįsta pasirodė. Vystomos trys linijos - beviltiškas bylos tyrimas, kuriam visaip trukdoma, vienos tų psichopačių slapstymasis ir savotiško keršto plano kūrimas ir likusių grupės narių gyvenimas ir bandymai išsisukti. Viskas tikrai dramatiškai susijungia pabaigoje, bet ir be jos jaudulio knygoje daug.

Neblogas tęsinys, bet man norėtųsi jau šiek tiek ir tikro tyrimo kitame romane. Kaip jau minėjau, džiaugiuosi, kad Obuolys paėmė originalų knygos pavadinimą, nes šiaip labai nuliūdau pamačiusi, kad knyga versta iš anglų, ne danų kalbos. Suprantu, kad Lietuvoje sunku turbūt rasti danų kalbos vertėją, bet vis tiek norėtųsi kuo artimesnio vertimo originalui, o to iš Obuolio negausi ir vargu ar turėtų tokios įstaigos užsiimti knygų leidyba apskritai.

0 Komentarai