nekaltybės amžius

 

Dar vienas tas bukinistų pirkinys, kurį prigriebiau vien dėl autoriaus, vis kažkaip atidėliojau be jokio noro ją skaityti, galop praėjo keli metai ir paskaičiusi anotaciją pagalvojau - kuriems galams aš ją pirkau. Bet vien dėl Ian McEwan nesinorėjo lengva ranka nurašyti ir neklydau - knyga tikrai verta dėmesio. Tai vienas keistesnių ir drąsesnių literatūrinių kūrinių, kuriuos teko skaityti, nes kaip kad ‘Atpirkimas’ sukosi apie tą nelemtą sceną prie fontano, taip visa ‘Česilio pakrantėje’ sukasi apie nepavykusią vestuvinę naktį. Nesakau, kad pats seksas literatūroje yra kažkas labai drąsaus, bet viena yra rašyti pramoginį romaną viską vienaip ar kitaip suvyniojant į vatą ir visai kas kita šitaip nuogai ir giliai gvildenti nelengvą ir nejaukią temą. 

Jeigu imčiau atpasakoti knygos siužetą, tai daugelis tikrai nusišieptų ir numotų ranka, bet ši knyga kaip mozaika - susideda iš kelių svarbių dalių, kurios kiekviena atskirai bereikšmės ir niekuo neypatingos, bet kartu susijungia į šedevrą. Vienas dalykų, šį pasakojimą pakeliančių į kitą lygį -  nuostabus Ian McEwan stilius, kai šitaip lėtai, sodriai, bet tikrai nenuobodžiai pasakojama apie jausmus, momentą, mintį. Šitam romanui apie dviejų žmonių santykius tai ypač tinka. Daug atskleidžiama per iš abiejų perspektyvų pasakojamus nesusipratimus, skirtingas to paties įvykio interpretacijas, ką kaip žinia šis autorius itin gerai moka.. Greta tų asmeninių santykių - puiki socialinė aprašomo laikotarpio kritika, kai visuomenė jau buvo išlaisvinusi nuo to kraštutinio konservatyvizmo ir puritonijos, bet visokiomis keistomis liekanomis gniuždė prie tos naujos aplinkos bandantį priprasti žmogų. Autorius labai nuodugniai aprašo pasakojamą laikotarpį, įpina nemažai kultūrinio ir politinio konteksto. 

Sodrus ir keistas pasakojimas apie du jaunus įsimylėjėlius, paklydusius savo nekaltybėje ir drovume, užsidariusius ir neįstengiančius kalbėti apie savo jausmus, apie pasaulį kuris juos tokiais padarė ir gražią judviejų istoriją, kurios pabaiga kažkaip netikėtai paskutiniuose puslapiuose net kažkiek sugraudino. Meistriška yra šitokius jausmus pasiekti pusantro šimto puslapių knygoje apie du erzinančius veikėjus, su kuriais sunkiai tapatiniesi, bet Ian McEwan tai pavyksta!

0 Komentarai