liūdna ir gražu

 


Kaip gražiai ir kaip liūdnai rašo Steinbeckas!

Jo nuostabią ir harmoningą teksto tėkmę net sunku išreikšti žodžiais ir nė Helovyną Visais šventais ar vakarėlį baliuku pavertęs vertimas nesugeba to sugadinti. Jis gali neįdomiausius gamtos vaizdus aprašyti taip, lyg ten vyktų pasaulio fūlės čempionatas, eurovizija ir karaliaus vestuvės kartu sudėjus. 

Sako, kad knygoje nėra didelio siužeto, bet aš jo radau, radau daug ir tikrai daugiau nei daugelyje knygų, kurios iš pirmo žvilgsnio pasirodytų gal labiau kupinos veiksmo, bet tas veiksmas tuščias, o ‘Konservų gatvėje’ siužetas, nors ir sukasi apie kelis benamius, norinčius surengti gerbiamam kvartalo gyventojui vakarėlį, yra sodrus, pasakoja ir siunčia žinutę. 

Didžiosios ir paprastos žmogiškos depresijos atgarsiai paverčia šią knygą ne tik melancholiška, bet ir labai liūdna. Toks emocinis sunkumas užgriūna skaitant tiek šią, tiek kitas autoriaus knygas - kiek aš spėjau susipažinti. Visgi gražus tekstas, prasmė jame ir pats subtiliausias humoras neleidžia nuskęsti liūdesio liūne ir suteikia vilties spindulėlį. 

Liūdnas, gražus, trumpas tekstas. Keistas tas Steinbeckas, kai geriau pagalvoji, bet man atrodo žinau, kodėl visi jį taip dievina. 

0 Komentarai