nepaprastai apie nepaprastą visatą

 


Nors esu tiksliukė, su fizika ir kitais gamtos moksliais mokykloje nebuvo pakeliui. Spręsti lygtis, skaičiuoti integralus ar trikampio kampus man visada sekėsi labiau, nei tuos dalykus pritaikyti elektros srovių ar optikos taškų skaičiavimui. O kaip gaila, kad fiziką iki šiol supratau tik tokiuose buitiniuose rėmuose, gaila, kad mokykloje niekas nepapasakojo, kokia įdomi visgi ji gali būti, kad apie reliatyvumą sakydavo pasiskaityti laisvu laiku, o ne pasakodavo taip, kaip bando Stephen Hawking ‘Trumpoje laiko istorijoje’. 

Išsilavinimo spragos, žinoma, trukdė suprasti daugelį ‘Trumpoje laiko istorijoje’ aptariamų teorijų, smegenys tiesiog neišnešė vietomis visų tų paradoksų, reiškinių, kurių nei aš, nei patys mokslininkai savo akyse nesame matę. Knyga sudėtinga, sunki, bet vaje, kokia įdomi. Pasakoja ji, koks neįtikėtinas, gražus ir įspūdingas dalykas yra mūsų Visata. Galima šioje knygoje pažvelgti atidžiau į tokias įdomybes, kaip laiko paradoksai, juodosios skylės su savo kirmgraužomis, galimybės keliauti laiku ar kad erdvė galbūt daugiau nei trimatė, o ką jau kalbėti apie alternatyvias visatas ar atropinius principus, labiau linkstančius atgal į filosofijos, nei mokslo pusę. 

Parašyta 1988, paskutinį kartą paties autoriaus papildyta prieš ketverius metus, ji, mano didžiai nuostabai, lietuviškai išleista tik užpernai. Kai kurios knygoje pateikiamos teorijos jau yra paneigtos  (ar bent taip atrodo) ar pakoreguotos naujų mokslo atradimų. Šiandieninė mokslo pažanga tokia didelė, o aš taip labai nieko apie visus tuos atradimus neišmanau, kad net jei ir šiek tiek atsilikusi nuo naujovių, ši knyga atvėrė akis ir pažėrė tiek naujovių, kad raibo akyse. 

Įvairiausių jausmų sukėlė šis mokslo populiarinimo veikalas - ir pakrizenti iš Hawkingo įterptų kuriozinių epizodų bei juokelių teko, ir paliūdėti, kad dar tiek daug nežinome ir išsigąsti visatos ar bent saulės sistemos pabaigos, kurios vargu ar žmonija sulauks, bet labiausiai visgi džiaugtis, kad esame ir kad yra nuostabių protų, bandančių atverti mums tą tokią bauginančią, bet nuostabią Visatą. 


0 Komentarai