tarpukario Indijos detektyvas

 


‘Kalkutos detektyvas’ turbūt antras skaitomas istorinis detektyvas po serijos apie Tomą de Kvinsį ir turiu pasakyti, kad žanras man patinka. Įprastiems ir dažnai jau besikartojantiems siužetams istorinis fonas atneša papildomų kliūčių, įdomesnių sprendimų ir šarmo. 

Žinoma, XIX amžiaus viduryje tų kliūčių ir keistumo buvo daugiau, visgi ten dar tik kūrėsi įprastinė anglų policija su kriminologiniais tyrimais. ‘Kalkutos detektyvas’ leidžia susipažinti su policijos darbu jau po pirmojo pasaulinio karo, kur neseniai į Indiją atvykęs veteranas imasi tirti aukšto rango anglų pareigūno nužudymo su nuorodomis į politinius motyvus. 

Pats nusikaltimo tyrimas lėtas, nuobodokas ir kartais nė nevykstantis, bet knygoje daug kolonijinės Indijos peripetijų su išsilaisvinimo idėjomis, rasizmu, nelygybe ir kitomis to meto Indijos problemomis. Joms teikiama gana daug dėmesio, bet jis nėra itin įkyrus, gražiai įsipaišo į detektyvą ir tyrėjo asmenines peripetijas. 

Justi knygoje toks įžangos jausmas, kur supažindinama su pagrindiniu herojumi, apie ką jis, nupiešiamas fonas su pagrindiniais jo žaidėjais. Bet įžanga buvo gera ir kabinanti, tai manau, kad kitas serijos knygas tikrai skaitysiu.

0 Komentarai