Vilnius kalba


Su Sonata Šulce mane suvedė ne ši jos knyga, bet prieš keletą metų su jos vedama ekskursija aplankyti Sapiegų rūmai, kuriais autorė kaip tik ir pradeda savo istorijų apie XVIII amžiaus Vilnių knygą. Tuomet Sonatos papasakota Sapiegų rūmų istorija sujaudino ir įstrigo tikrai ilgam, todėl iš knygos tikėjausi daug ir nenusivyliau. 

Autorė knygoje kalba apie 15 įvairių asmenybių, o gal labiau jos pačios kalba už save, su jomis  susijusių Vilniaus pastatų ir jas lydinčių istorinių įvykių. Viską papildo nuotraukos ir iliustracijos, nors pirmųjų kokybės man gal ir norėjosi geresnės. Žavi tai, kaip visos tos atskiros per šimtmetį išsibarsčiusios istorijos, rodos, vis susijungia ir kažkoks vardas iš pirmųjų istorijų vis išlenda kažkur vėliau, taip lyg sukuriant savotišką knygos visatą, kur skaitytojas gali į tas atskiras istorijas žiūrėti kaip į vieną didelę visumą. 

Informatyvi, įtraukianti, gerai parašyta publicistinė - istorinė knyga, pristatanti tiek gerai žinomas, tiek rečiau minimas istorines asmenybės ir per jų prizmę kalbanti apie Vilnių ir Lietuvą.

0 Komentarai